Jahody

Roztočík jahodníkový

21.12.2009 Kategorie: Jahody to se mi líbí

Latinsky (Tarsonemus fragariae)

Příznaky

Tito drobní, žlutobílí, sklovitě lesklí a pomalu se pohybující roztoči žijí mezi chloupky a v záhybech nejmladších (srdéčkových) listů. Vlivem jejich sání, při kterém vylučují do rostlin pro ně jedovaté látky, se listy deformují, krnějí, svinují a tvrdnou. Při silnějším výskytu listy hnědnou a usychají. Napadené rostliny nasazují v následujícím roce podstatně méně květních poupat a plody se špatně vyvíjejí. Bez ošetření rostliny během dvou až tří let hynou.


Skvrnitosti listů jahodníku

21.12.2009 Kategorie: Jahody to se mi líbí

Latinsky (Mycosphaerella fragariae a Diplocarpon earliana)

Příznaky

I když se ve skutečnosti jedná o dvě odlišné choroby, příznaky jsou velmi podobné a ochrana shodná. V obou případech se jedná o okrouhlé skvrny, které jsou výrazně červenofialově lemovány a uvnitř zasychají. U tzv. bílé skvrnitosti listů jsou skvrny drobnější (maximálně 3 až 4 milimetry), se světlým nekrotickým pletivem uvnitř, u tzv. fialové skvrnitosti listů jsou skvrny větší, s hnědými středy. Počet skvrn se postupně zvětšuje, jednotlivé skvrny se spojují a listy zasychají. Napadány mohou být i listové řapíky nebo květní stonky, kde skvrny mají protáhlý tvar.


Šedá hniloba jahodníku

21.12.2009 Kategorie: Jahody to se mi líbí

Latinsky (Botryotinia fuckeliana)

Příznaky

Šedá hniloba (dříve plíseň šedá) je někdy podle anamorfního stádia houby, která ji způsobuje (Botrytis cinerea), označována též jako "botrytida". U jahodníku napadá především zrající a zralé plody, ale i nezralé plody, květy, květní stopky a listové čepele a řapíky. Na listech a stopkách způsobuje hnědé ohraničené skvrny a u květů je příčinou jejich zasychání a vadnutí. Nezralé plody hnědnou a zralé měknou, pokrývají se šedavým povlakem houby a hnijí. Jedná se o nejzávažnější chorobu jahod, která může způsobit i totální zničení veškeré sklizně.


Výživa drobného ovoce

13.11.2014 Kategorie: Jahody to se mi líbí

Obecné informace

Mezi tradiční a velmi oblíbené drobné ovoce patří jahody, maliny, ostružiny, angrešt, rybíz a réva vinná. V posledních letech, a to zejména díky vysokým léčebným účinkům pro člověka, stoupla také obliba dalších druhů drobného ovoce, jako je rakytník, arónie, brusinky, kiwi nebo kanadské borůvky. Většina těchto nověji pěstovaných druhů není pěstována pro konzumaci v syrovém stavu, ale pro další zpracování (zejména do sirupů, čajových směsí apod.).

Všechny druhy drobného ovoce obsahují velké množství vitamínů, vlákniny, přírodních cukrů a dalších prospěšných látek. Jahody, maliny, ostružiny, angrešt a rybíz jsou velmi oblíbené pro chutné mlsání přímo na zahradě. Drobné ovoce se však dá velmi hojně využít také v kuchyni. Spoustu gurmánů potěší letní ovocný salát, dorty, zákusky, zmrzlé ovocné dřeně nebo zavařené kompoty a přesnídávky nebo také šťáva, sirup nebo ovocná směs pro čaje.

Drobné ovoce se hodí do každé zahrady. Vzhledem k tomu, že plody jednotlivých druhů dozrávají postupně, můžete mít postaráno o celosezónní přísun vitaminů.

Většina drobného ovoce roste na keřících (brusinka), keřích (rybíz, arónie, rakytník) nebo malých stromcích (zejména angrešt). Proto vyžadují různé druhy opory, jako jsou kůly, stěny nebo ohrádky.


REPORTÁŽE Z TV RECEPTÁŘE PRIMA NÁPADŮ
Videa
Podzimní práce na zahradě

Znáte z TV Receptáře

Výsadba česneku

Znáte z TV Receptáře

Ochrana rostlin před mrazy

Znáte z TV Receptáře

Všechny příspěvky
nahrávám